Notícies

L’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l’Estany presenta el tercer informe “Els perfils vulnerables de Banyoles i al Pla de l’Estany”

02 d’octubre, 2020
L’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l’Estany presenta el tercer informe “Els perfils vulnerables de Banyoles i al Pla de l’Estany”

L’estudi forma part dels productes que genera l’Observatori Social del Pla de l’Estany i es realitza amb la voluntat de radiografiar anualment un conjunt d’indicadors que poden donar una informació continuada sobre els perfils vulnerables de la ciutat de Banyoles i la comarca del Pla de l’Estany.

Aquest tercer informe forma part del projecte Observatori Social del Pla de l’Estany i es realitza amb la voluntat de radiografiar anualment un conjunt d’indicadors que ens poden donar informació continuada sobre els perfils vulnerables a la comarca del Pla de l’Estany i, en particular, sempre que ha estat possible, a la ciutat de Banyoles. A través de l’informe, podem conèixer l’evolució de diferents àmbits d’exclusió i tenir una imatge dels riscos que operen al territori per copsar, així, com es manifesta la vulnerabilitat social de forma diferent en el territori i entre els diversos col·lectius; podem, en definitiva, posar rostre a l’exclusió social. L’informe presenta una anàlisi feta des d’una doble mirada: per una banda, des de la perspectiva objectiva, a partir de les dades econòmiques, laborals, educatives, residencials i relacionals, entre d’altres, que han estat seleccionades i que s’han pogut recollir; i, per l’altra, des de la vessant subjectiva, a partir de com es viu i es percep l’exclusió des de l’anàlisi constant que es realitza des dels diferents espais participatius del territori.

 

Tot i que l’anàlisi de dades es basa en dades de l’any 2019 i no inclou dades que mostrin els efectes de la Pandèmia de la COVID-19, no podem defugir de la realitat actual i hem intentat preveure quina serà la tendència en els diferents àmbits analitzats. És a dir, a la situació social complexa que ja patíem en el territori arran de la crisi social i econòmica que arrenca el 2008, s’hi sumaran els efectes de la crisi social i econòmica actual. Una crisi desencadenada per la pandèmia de la COVID- 19 que ha revelat la debilitat del nostre sistema sanitari, les limitacions de les polítiques públiques responsables de garantir els nostres drets socials i la fragilitat del món laboral, on encara hi destaca la precarietat, els baixos salaris, la desigualtat de gènere i la vulnerabilitat d’una part important de la població. Els efectes i impactes d’aquesta pandèmia encara són difícils de preveure de forma global, però segur que podem pronosticar que tindrà un impacte important en aspectes de l’àmbit sanitari, demogràfic, social, econòmic i polític.

 

Encara no sabem amb quina intensitat i per quan temps, però totes les anàlisis apunten que els nivells de pobresa s’intensificaran en els propers anys a causa de l’aturada de l’economia i la seva necessària adaptació a un món amb restriccions de consum i mobilitat de durada indeterminada. La gravetat de la situació dependrà de la resposta pública que s’articuli i de la protecció dels més amplis segments de la població. En aquest sentit, resulta evident que la crisi generada per la COVID- 19 ha comportat i comportarà un agreujament de les principals problemàtiques que ja afectaven els col·lectius més vulnerables i, a la vegada, una extensió d’aquestes problemàtiques a altres grups de població que fins fa poc havien quedat fora de l’espai de fragilitat i risc social.

Podeu descarregar-vos l’informe a l’apartat “estudis i informes” de la web o clicant a l’enllaç:

https://observatori.plaestany.cat/Estudis-i-informes

 

 

37