Notícies

Resum de la Jornada: Jornada 'L'acció comunitària inclusiva, cap a la transformació dels serveis socials'

16 de juliol, 2018
Resum de la Jornada: Jornada 'L'acció comunitària inclusiva, cap a la transformació dels serveis socials'

L’objectiu de la jornada era abordar el paper que l’acció comunitària pot tenir en la lluita contra l’exclusió social i en la generació de benestar, en el marc del futur Pla Estratègic dels Serveis Socials. En particular, la jornada ha volgut posar en valor el treball comunitari com a motor de canvi dels serveis socials bàsics, i (re)obrir i (re)emprendre el debat sobre com podem incorporar la mirada comunitària en la intervenció social que es fa des dels serveis socials. Els participants van aportar diferents visions i perspectives respecte a aquest tema, vam debatre amb experts en la matèria i professionals implicats al territori, contrastant idees i compartint experiències d’acció comunitària als serveis socials.

En aquesta jornada vam comptar amb l’assistència de més de 200 persones provinents d’àrees bàsiques de serveis socials i d'atenció de les persones (40%), professionals de l'acció comunitària i de les oficies d'inclusió social (20%), personal tècnic del DTASF (20%) i membres de centres de recerca, universitats i altres agents (20%).

El Director General d’Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls, va inaugurar l’acte, i va expressar la voluntat que l’acció comunitària deixi de ser considerada només una metodologia d’intervenció (potent, de gran valor, amb mancances també) per esdevenir el nou marc de la intervenció en l’atenció de les persones.

La primera part de la jornada va comptar amb la intervenció del Secretari General d’Afers Socials i Famílies, Cesc Iglesies, que va presentar l’agenda del Pla Estratègic de Serveis Socials, uns Serveis Socials per a tothom, de caire preventiu i amb enfocament comunitari. Un nou model d'atenció primària dels serveis socials, on s’incorpori la mirada comunitària, i on els equips tècnics d'acció comunitària inclusiva siguin un element catalitzador d'aquest canvi, enfortint els equips bàsics dels serveis socials i alhora fent una tasca de teixir ponts i aliances amb la resta de polítiques públiques, com ara l'habitatge, la salut, l'ensenyament o  l'ocupació, en la cerca de sinergies i enfocaments compartits. A continuació, el sr. Fernando Fantova, consultor social, va fer una conferència sobre la dimensió comunitària dels serveis socials, en el marc de la Interacció, concepte que proposa com a objecte propi dels serveis socials, i que aporta una visió relacional significativa del que ha de ser el paper dels serveis socials.

La segona part de la jornada va comptar amb una taula rodona sobre el treball comunitari a serveis socials, on van participar el col·legi oficial de Treball Social de Catalunya, el Col·legi de Educadores i Educadors de Catalunya, i el Col·lectiu de professionals del Treball Comunitari de Calalunya. En aquesta taula han reflexionat sobre les raons de la recuperació de la dimensió comunitària en l'encàrrec dels serveis socials i dels reptes, oportunitats i riscos que aquesta aposta significa, fent especial incís en les eines i els recursos necessaris.

La sessió matinal es va tancar amb la presentació de dos experiències significatives de treball comunitari a serveis socials, als ajuntaments del Prat de Llobregat i de Castell- Platja d’Aro.

 

Enllaç a la documentació

37