Notícies

Alumnes de l’INS Pere Alsius recullen en un llibre l’odissea de dinou migrants residents al Pla de l'Estany

10 d’abril, 2018
Alumnes de l’INS Pere Alsius recullen en un llibre l’odissea de dinou migrants residents al Pla de l'Estany

‘Fronteres a mig camí’ es presentarà el 21 d’abril i els beneficis de la seva venda es destinaran íntegrament a associacions dedicades a la millora de les condicions de vida de persones immigrants.

‘Fronteres a mig camí’ és un recull de biografies breus de dinou persones nascudes fora de Catalunya, que relaten en primera persones l’experiència d’haver de canviar de país. Són testimonis d’homes i dones de totes les edats, la majoria residents al Pla de l’Estany però també de comarques gironines, i vinguts de diversos països, com Hondures, Marroc, Mali, Pakistan o Rússia.

El llibre ha estat escrit per un grup de vint-i-quatre alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Pere Alsius i Torrent de Banyoles, que s’havien proposat de recaptar fons per ajudar les persones que pateixen perquè s’han hagut de desplaçar lluny de casa.

Dos dels alumnes participants, Nerea Garcia i Guo Zhen, han explicat que el llibre sorgeix d’un exercici que van fer en una classe de l’assignatura optativa d’Emprenedoria. A partir d’aquí, van contactar amb voluntaris de diverses associacions que treballen amb refugiats i migrants, com Open Arms, Girona Acull, Nur o Càritas, entre d’altres, i els alumnes van decidir posar el seu granet de sorra per canviar el món.

Bakari Tunkara, un dels testimonis

Sota el guiatge de dos professors, Joan Carol i Maria Fernández, els alumnes van decidir elaborar un projecte que servís per ajudar aquestes associacions i que, a més, reflectís les vivències de les persones que decideixen emprendre l’exili a causa de la guerra, la fam o, fins i tot, l’amor.

Entre les històries de vida protagonistes del llibre hi ha la de Bakari Tunkara, que va arribar a Banyoles l’agost de 2006. Té facilitat per aprendre llengües i parla set idiomes. Explica que per ell l’experiència de la immigració li ha suposat un enorme enriquiment personal i assegura que se sent català. Ha elogiat la tasca d’apropament dels alumnes cap a la realitat de totes aquestes persones migrants i aposta per la comunicació com a única via per crear ponts.

Un procés integral fet pels alumnes

Els alumnes de l’Ins Pere Alsius s’han encarregat de cadascuna de les parts del procés de publicació de l’obra: han cercat persones migrants, les han entrevistat i han redactat les seves biografies. També s’han encarregat de la publicació, la difusió i la venda de l’obra.

Segons expliquen, una de les parts més difícils ha estat la de trobar els testimonis que accedissin a difondre la seva història, i volen que el llibre contribueixi a establir més ponts i diàleg entre les persones nouvingudes i les nascudes aquí.

Els alumnes també han comptat amb la col·laboració d’estudiants del màster de Formació de Professorat de la Universitat de Girona en l’especialitat de llengua i literatura, que s’han encarregat de supervisar la redacció de les biografies.

Presentació i venda, 21 i 23 d’abril

‘Fronteres a mig camí’ es presentarà el dissabte 21 d’abril a les 19 h a la sala de plens de l’Ajuntament de Banyoles. L’acte comptarà amb la intervenció dels alumnes, els docents i també algun dels protagonistes.

El llibre, que actualment està a impremta, es posarà a la venda el dia de Sant Jordi. Es podrà adquirir en una parada especialitzada fent un donatiu de 10 euros, que aniran destinats a associacions que es dediquen a la millora de les condicions de vida de les persones immigrants.

 

Font. Ràdio Banyoles

37