Notícies

El programa Barris 10 aglutina les activitats socioesportives per uns 270 infants i joves de Banyoles

16 de gener, 2020
El programa Barris 10 aglutina les activitats socioesportives per uns 270 infants i joves de Banyoles

La iniciativa engloba quatre projectes que ja es duien a terme per fomentar l’activitat física i l’esport com a eines de cohesió social en diversos espais de la ciutat.

L’Ajuntament de Banyoles ha engegat aquest curs el programa ‘Barris 10. Joves, salut, esport i convivència’, que inclou un seguit d’actuacions adreçades a infants i joves de primària i secundària per fomentar la cohesió social a través de la promoció de l’activitat física i l’esport. El programa, de fet, aglutina quatre propostes que ja es feien anteriorment i unifica la metodologia dels projectes Esport i barris, Tarda jove, Futbol Net i Joves en dansa.

Està coordinat pel Consell Esportiu de Pla de l’Estany i s’ha dissenyat conjuntament amb el Pla d’Acció Comunitària i Inclusiva de Banyoles (PLACI). Les accions del programa es fonamenten en la inclusió, la igualtat d’oportunitats i de gènere, el respecte i la tolerància, la visió comunitària i el desenvolupament constant de les habilitats per la vida.

El programa s’ha presentat aquest dimecres a la pista de Sant Pere i la regidora de Benestar Social, Ester Busquets, ha destacat que l’esport serveix com a pretext per a la integració i per desenvolupar conductes de promoció de la salut, a més de crear comunitat.

 

270 infants i joves participants

Barris 10 s’articula a partir de les activitats extraescolars que es porten a terme en pistes poliesportives i equipaments educatius i esportius de la ciutat. Aquest curs els quatre projectes compten amb la participació d’uns 270 infants i joves que estan coordinats per 8 educadors i educadores del Consell Esportiu del Pla de l’Estany.

El director tècnic de l’ens, Xavi Batchellí, ha destacat la unificació de la metodologia, la visió transversal del programa i el treball en xarxa dels diferents agents implicats. En aquest sentit, ha posat l’accent en l’aspecte social, incidint en la creació de referents pels joves més enllà de la família i l’escola per detectar problemàtiques i poder intervenir.

Batchellí també ha apuntat la voluntat d’anar més enllà en l’àmbit esportiu i, més endavant, volen facilitar el salt d’alguns participants al projecte cap a clubs i entitats esportives. Per això volen adherir-se a un programa europeu que permeti millorar els recursos i la formació dels clubs per facilitar la integració dels joves.

 

Els projectes

Esport i Barris es porta a terme a les pistes poliesportives dels barris de Canaleta, La Farga i Sant Pere que es converteixen setmanalment en espais on es dinamitzen activitats multiesportives com futbol, bàsquet, korfball o hoquei obertes als joves sense inscripció prèvia.

Al pavelló i a l’escola de Can Puig es fa el programa FutbolNet, impulsat per la Fundació FC Barcelona, que busca educar a través dels valors positius amb dues sessions de dues hores per setmana.

Joves en dansa, que es fa cada dijous a la tarda al pavelló de l’escola Pla de l’Ametller, promou l’expressió corporal a través dels balls de la cultura urbana. I per últim, Tarda Jove és un projecte multiesportiu que es porta a terme setmanalment a les escoles Baldiri Reixac i La Draga.

 

Font: Ràdio Banyoles

37