Notícies

Un documental recull la memòria de 13 ‘Dones pageses’ de Banyoles i comarca

16 de novembre, 2018
Un documental recull la memòria de 13 ‘Dones pageses’ de Banyoles i comarca

Forma part del projecte de recuperació de la memòria històrica i s’estrena aquest dijous al vespre al teatre de l’escola Mossèn Baldiri Reixach.

 

El documental ‘Dones pageses’, impulsat per l’Ajuntament de Banyoles, amb el recolzament de l'Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l'Estany i realitzat per Irene Serrat, s’inscriu en el projecte de recuperació de la memòria històrica que promou el consistori.

 

El treball vol donar continuïtat al projecte impulsat amb el documental ‘Teixidores d’història’, que volia fer visible la tasca de les dones a les fàbriques de Banyoles i comarca. ‘Dones pageses’ se centra en el paper que han tingut les dones en les explotacions agràries, amb l’objectiu fer visible l’esforç i el protagonisme que han tingut en el món de la pagesia.

 

La regidora de Benestar Social de Banyoles, Ester Busquets, ha explicat que el treball recull l’experiència de 13 dones pageses de la ciutat i la comarca que aporten el seu testimoni sobre els primers treballs, el món de l’escola i la relació de feines que feien al camp i a casa. El que es vol, assegura, és donar veu a aquestes dones i evitar que quedi silenciat el seu testimoni per a les generacions més joves.

 

Recurs educatiu a les escoles

 

El documental, de mitja hora de durada, es presentarà aquest dijous al vespre. Un cop estrenat el documental, igual com es va fer amb ‘Teixidores d’història’, l’objectiu és que s’incorpori com a recurs educatiu als centres educatius de Banyoles i comarca per establir un diàleg intergeneracional.

 

‘Dones pageses’ s’ha estrenat aquest dijous  15 de novembre a les 7 de la tarda al teatre de l’escola Mossèn Baldiri Reixach. L’acte comptarà amb la participació de les dones que han aportat el seu testimoni en el treball, que participaran en un col·loqui posterior sobre el mateix documental.

37