Notícies

L'Assemblea de les Regions d'Europa atorga a Catalunya el Premi Especial per la implementació del Programa de Garantia Juvenil

29 de març, 2017
L'Assemblea de les Regions d'Europa atorga a Catalunya el Premi Especial per la implementació del Programa de Garantia Juvenil

L'Assemblea de les Regions d'Europa atorga a Catalunya el Premi Especial per la implementació del Programa de Garantia Juvenil

Els programes Noves Oportunitats i Singulars del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, dissenyats pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) han rebut el reconeixement en la vuitena edició del Most Youth Friendly European Region (MYFER).

La directora del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), Mercè Garau, acompanyada de la directora general de Joventut, Marta Vilalta, ha recollit el Premi Especial que l’Assemblea de les Regions d’Europa ha atorgat a Catalunya per la implementació del programa europeu de Garantia Juvenil en el decurs de l’assemblea general celebrada a Viena.

El jurat del Most Youth Friendly European Region (MYFER) ha concedit el guardó especial a Catalunya pels programes de Noves Oportunitats i Singulars, entre totes les candidatures presentades per diverses regions de Noruega, Àustria, Itàlia, Romania,Turquia, Suïssa i Sèrbia.

La directora del SOC, Mercè Garau ha destacat que “aquest premi és un reconeixement europeu al compromís de Catalunya amb els joves que són el futur del nostre país”. “Catalunya genera confiança a Europa perquè amb la implementació de la Garantia Juvenil hem demostrat que som un Govern social, que tracta els programes com a inversions i no com a despeses, amb l’objectiu d’ajudar els joves a tenir una vida digne malgrat els obstacles actuals del mercat de treball”, ha posat de relleu Mercè Garau.
Amb el premi MYFER, l’Assemblea de les Regions d’Europa destaca la importància de les polítiques juvenils a nivell regional per millorar les condicions de vida de les persones joves així com destacar els projectes innovadors d’aquelles regions europees en benefici dels joves.

Per concedir el Premi Especial a Catalunya, el jurat ha avaluat els projectes tenint en compte l’impacte i dimensió de la iniciativa, la implicació dels joves en el seu desenvolupament, el nivell d’inclusió social, la igualtat de gènere i d’oportunitats.
Els premis atorgats per MYFER posen de relleu les iniciatives que tenen lloc a qualsevol de les regions que pertanyen a un dels 47 països que integren el Consell d’Europa. Aquestes iniciatives poden ser projectes, estratègies, polítiques, experiències pilot que tinguin com a objectiu millorar la situació dels joves a Europa.
 
L’objectiu de millorar les condicions de vida dels joves a Europa permet que els projectes presentats puguin tractar sobre educació, ocupació, mobilitat, medi ambient, inclusió de les minories amb situació de desavantatge social o de qualsevol altra que contribueixi a assolir millores.
 

Garantia Juvenil a Catalunya

La Generalitat de Catalunya ha invertit i executat més de 177M€ del programa de Garantia Juvenil, el que ha permès que més de 26.400 joves inscrits ja estan treballant i donades d’alta a la Seguretat Social.

Fins ara, més de 72.500 joves s’han inscrit a Catalunya a la Garantia Juvenil, dels que prop de 49.000 han participat en alguna actuació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.

El SOC ha desplegat una cartera de serveis per donar resposta als diferents perfils de joves NOEF (no ocupats que no es troben en processos d’educació o formació) del territori, dirigits als diferents perfils i necessitats.

Els programes han estat pensats en clau de proporcionar sortida a les persones joves, fomentant l’apoderament i la capacitat per configurar un projecte vital a mida, considerant la realitat dels sectors i els territoris a l’entorn dels joves.

  •  Accions d’orientació i suport a la recerca de feina
  •  Programa de segona oportunitat
  •  Formació professionalitzadora
  •  Programes integrals que combinen orientació, formació i empresa
  •   Programes de contractació laboral
  •   Actuacions per joves amb diversitat funcional
  •   Actuacions d’Emprenedoria, economia social i creació d’empreses.
  •   Programa Singulars


Programa de Garantia Juvenil

La Garantia Juvenil és un programa impulsat per la Unió Europea contra l’atur juvenil, dotat amb 6.000 milions d’euros distribuïts entre els estats membres segons les necessitats de cada mercat laboral. Catalunya compta amb 241 milions d’euros fins l’any 2020, entre fons propis i del Fons Social Europeu.

Els joves beneficiaris, que han de ser menors de 30 anys inscrits al programa que compleixin els requisits, tenen el compromís de la Generalitat de rebre ofertes de formació, feina, pràctiques laborals o emprenedoria, en un termini de quatre mesos des que van acabar la formació o van començar el període d’atur.

Els serveis oferts als joves es divideixen en tres grups en funció dels objectius: activar les persones joves no ocupades ni integrades en els sistemes d’educació o formació; reforçar l’ocupabilitat i les competències professionals d’aquest col·lectiu; i incrementar l’emprenedoria dels joves en els sistemes d’educació o formació com a via d’accés al mercat laboral.

37